Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

dijous, 29 de març del 2018

Crònica de la LIX Sessió de Fotografia de Natura


UNA DÈCADA DE LA
SOCIETAT CATALANA DE 
FOTÒGRAFS DE NATURA

Fotografia: Joan de la Malla

El passat 25 de febrer, aquest grup de treball han celebrat els seus primers deu anys. Ho ha fet conjuntament amb l’entitat germana Montphoto, la que organitza el conegut concurs internacional de Fotografia de muntanya i natura, un dels més prestigiosos. La trobada consistí en una sessió de la societat i una calçotada al Mas Muxach, a prop de Santa Coloma de Farners.

Fotografia: Rafael Bracero

En la sessió, primer van parlar Albert Masó i Paco Membrives, explicant l’origen del grup, que reuneix a tots els fotògrafs catalans, tan professionals com aficionats, que vulguin unir-se, amb l’única condició de que segueixin el decàleg de respecte als éssers vius i al medi ambient, que es podria resumir en que “una bona fotografia no justifica malmetre l’entorn”. Des del principi, tot i estar a les xarxes socials, com ara webs, blogs, Facebook, fòrums..., hem reclamat la importància de trobar-nos “fora del cloud”. Per això, a part de les assemblees, sortides al camp, inauguració d’exposicions, etc., fem unes sessions mensuals en les que es fan passis d’imatges, es parla de les diferents especialitats de fotografia, de viatges naturalistes i de qualsevol aspecte relacionat amb el tema.

Així mateix, tot i estar plenament integrats en la tècnica digital, els socis han reivindicat l’important paper de la foto en suport físic, cosa que han concretat en tres exposicions: “Natura catalana, rica i plena”, “Formes i textures de la natura” i “Focus on Birds”. Han recorregut, i segueixen fent-ho, nombrosos indrets d’arreu del territori, portant el missatge de la Institució Catalana d’Història Natural als racons més remots de Catalunya.

Finalment, dos trets essencials de la SCFN són, per un cantó, servir d’interlocutor entre els fotògrafs de natura i l’administració i, per altre, considerar que la imatge és una eina molt eficaç en la imprescindible tasca de donar a conèixer la valuosa natura que tenim, per tal de conscienciar a tothom de la necessitat de respectar-la.

A continuació, es va fer un passi de mitja dotzena de fotos de cada soci, cadascuna amb els comentaris corresponents. En total, vàrem gaudir d’unes 200 imatges que, lògicament, cobrien els més diversos àmbits de la fotografia de natura, resultant molt gratificant per a la quarantena d’assistents a la trobada. La traca final va ser la projecció d’un parell d’audiovisuals confeccionats per Francesc Muntada. 


Desitgem, doncs, una llarga vida a aquesta societat, que ja ha ultrapassat els noranta membres, la majoria d’ells nous socis de la ICHN. Podeu anar seguint les activitats d’aquest actiu grup de treball en el seu blog: http://fotografsnatura.blogspot.com.es/ o en el FB: https://www.facebook.com/groups/411070465914661/?ref=br_rs

Text: Albert Masó